2023’teki ilk JLPT’ye (Japonca Dil Yeterlilik Testi) 2 ay kaldı!

Haber

JLPT nedir?

Japonca seviyesini ölçmek için sertifika testi

JLPT (Japon Dili Yeterlilik Testi), yabancıların Japonca seviyesini ölçmek için yapılan bir sertifika testidir. N1 seviyesinden N5 seviyesine kadar beş seviye vardır ve N1, yaklaşık %30 ortalama geçme oranıyla en zor olanıdır. JLPT yılda iki kez yapılır ve yurtdışına götürülebilir. 2019 yılında 1 milyondan fazla kişi sınava girdi. Tüm dünyada yapılan bir sınav olduğu için sonuçların Japonca dil yeterliliğini kanıtlamada büyük ikna gücü olacaktır.

Bu sınav, Japonya’da bir iş bulmak veya okumak için bir koşul olabilir

Yabancıların Japonya’da çalışması veya okuması için JLPT sonuçlarını başvuru şartı olarak şart koşan birçok şirket ve üniversite bulunmaktadır.

2023 JLPT uygulama bilgileri

Sınav tarihi:2 Temmuz 2023

Sınav Yeri : Ankara Üniversitesi 

Kurum : The Japan Foundation (Japonya Tanıtma Vakfı)

Başvuru Tarihleri: 22 Mart 2023, 10:00 – 31 Mart 2023, 23:59 arasındadır. (Türkiye saati geçerlidir.) 

Sınav Ücreti :650 TL (Tüm seviyeler: N1, N2, N3, N4, N5)

※Sınav ücreti online başvuru sırasında online ödeme sistemi üzerinden sadece kredi kartıyla yatırılabilecektir.

Daha fazla bilgi için
https://aday.ankara.edu.tr/jlpt/jlpt_onlinebasvuru.pdf

Başvurmak için

(1) Aşağıdaki adresten online başvuru sayfasını açınız.
http://asym.ankara.edu.tr/

 (2) Sayfada bulunan açıklamaları ve “Sınav Uygulama Kılavuzu [İngilizce-Japonca] (The JapaneseLanguage Proficiency Test, Test Guide, July 2023)”nu dikkatlice okuyup, kabul ediyorsanız onay kutusunu işaretleyiniz ve açılan forma bilgilerinizi giriniz. 

(3) Başvuru esnasında, sizlerden şifre oluşturmanız istenecektir. Online sınav sonuçları açıklandığında, oluşturduğunuz şifre ile sınav sonucunuza ulaşabileceksiniz. Dolayısıyla, bu şifreyi kaybetmemeniz rica olunur.

JLPT’nin Özellikleri

Görevleri yerine getirmek için iletişim becerilerini ölçen bir test

Japonca Dil Yeterlilik Testi (JLPT), günlük iletişim görevlerini yerine getirmek için Japonca bilginizi kullanma becerinizi vurgular. Elbette Japonca karakterleri, kelime dağarcığı ve grameri ne kadar bildiğiniz de önemlidir, ancak nihai hedef iletişim problemlerini çözmektir.

Bu nedenle sınav üç bölümden oluşur: Japonca karakterleri, kelime dağarcığını ve grameri ne kadar bildiğinizi ölçen “dil bilgisi” ve Japoncanızı ne kadar kullanabileceğinizi ölçen “Okuma-Anlama” ve “Dinleme-Anlama”. 

N1’den N5’e kadar beş sınav seviyesi bulunmaktadır

Japonca Dil Yeterlilik Testi (JLPT) beş seviyeye ayrılmıştır: N1, N2, N3, N4 ve N5, N5 en kolay seviye ve N1 en yüksek seviyedir.

Her bir seviyedeki sertifika yönergeleri daha sonra daha ayrıntılı olarak açıklanacaktır, ancak seviyelere yapılan bu ayrıntılı ayrım, adayların kendi Japonca dil seviyeleri hakkında ayrıntılı bir farkındalığa sahip olmalarını sağlar.

JLPT’nin her seviyesinde yaklaşık Japonca dil yeterliliği

N1 seviyesi

OkumaÇok çeşitli konularda gazete başyazıları ve incelemeleri gibi mantıklı, karmaşık veya oldukça soyut metinleri okuyabilir ve metnin yapısını ve içeriğini anlayabilir.
Çeşitli konularda derinlemesine içeriğe sahip metinleri okuyabilir ve hikayenin akışını ve ayrıntılı ifadelerin amacını anlayabilir.
DinlemeÇok çeşitli durumlarda tutarlı konuşmaları, haberleri ve konferansları doğal bir hızda dinleyip konuşmanın akışını ve içeriğini, karakterler arasındaki ilişkileri ve içeriğin mantıksal yapısını ayrıntılı olarak anlayabilir ve özünü kavrayabilir.

N2 seviyesi

OkumaÇok çeşitli konularda gazete ve dergi makaleleri, yorumlar ve sade incelemeler gibi açık bir argüman içeren metinleri okuyabilir ve anlayabilir.
Genel konulardaki okuma materyallerini okuyabilir ve hikayenin akışını ve ifadelerin amacını anlayabilir.
DinlemeGünlük durumların yanı sıra çok çeşitli durumlarda tutarlı konuşmaları ve haberleri neredeyse doğal hızda dinleyip akışı, içeriği ve karakterler arasındaki ilişkileri anlayabilir ve söylenenlerin özünü anlayabilir.

N3 seviyesi

OkumaBelirli bilgileri ifade eden günlük konulardaki metinleri okuyabilir ve anlayabilir.
Gazete manşetlerinden genel bir bilgi edinebilir.
Açıklamalı ifadeler verildiğinde günlük durumlarda karşılaşılan biraz daha zor metinlerin özünü anlayabilir.
DinlemeGünlük durumlarda tutarlı konuşmaları biraz doğal bir hızda dinleyebilir ve karakterler arasındaki ilişkilerle birlikte konuşmanın belirli ayrıntılarının çoğunu anlayabilir.

N4 seviyesi

OkumaTemel sözcükler ve kanji karakterleri kullanılarak yazılmış günlük yaşamdaki tanıdık konularla ilgili metinleri okuyabilir ve anlayabilir.
DinlemeGünlük durumlarda oldukça yavaş konuşulan konuşmaların içeriğinin çoğunu anlayabilir.

N5 seviyesi

OkumaGünlük hayatta kullanılan hiragana, katakana ve temel kanji dillerinde yazılmış standartlaştırılmış sözcükleri, deyimleri, cümleleri ve metinleri okuyabilir ve anlayabilir.
DinlemeSınıflarda, kişisel ortamlarda ve diğer yaygın günlük karşılaşmalarda kısa, yavaş konuşulan konuşmalarda gerekli bilgileri anlayabilir.

コメント

タイトルとURLをコピーしました